Φεβρουάριος 6

Παιχνίδια Μαθηματικών

Πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά κάποια πράγματα είναι και ο πιο ευχάριστος.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε μερικούς τρόπους να χρησιμοποιήσετε το παιχνίδι ως μέσο διασκέδασης αλλά και μάθησης για τα παιδιά της Α΄ τάξης και όχι μόνον.

Δυο παιχνίδια για την πρόσθεση με τη χρήση τράπουλας:

παιχνίδι πρώτο:

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ

Ανακατέψτε τα φύλλα σας και μοιράστε τρεις σειρές από τρία φύλλα η καθεμία. Και οι 9 αυτές κάρτες θα πρέπει να είναι στραμμένες προς τα πάνω ώστε να είναι ορατές. Τα υπόλοιπα φύλλα τοποθετούνται στο τραπέζι όλα μαζί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και τα λέμε Αποθήκη.

Ο πίνακας

Οι μαγικές δεκάδες είναι πολύ διασκεδαστικές. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ζευγάρια που ταιριάζουν με άθροισμα το 10.

Αφού μοιράσουμε παίρνουμε από τον σχηματισμό των 9 φύλλων τα ζευγάρια που σχηματίζουν το άθροισμα 10.

Οι κενές θέσεις στον σχηματισμό 9 φύλλων συμπληρώνονται αυτόματα τοποθετώντας ένα φύλλο από την Αποθήκη στον ελεύθερο χώρο. Μόλις τελειώσουν τα φύλλα στην Αποθήκη, μην γεμίζετε τα κενά κενά στον σχηματισμό φύλλων με άλλα φύλλα. Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι, κοιτάξτε τον σχηματισμό των 9 φύλλων σας και δείτε εάν μπορούν να ταιριάξουν κάποια φύλλα που αθροίζονται έως και 10 συνολικά.

Εάν έχετε ένα αντίστοιχο ζευγάρι που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το άθροισμα, τότε μπορείτε να το αφαιρέσετε από τη θέση τους. Μόλις το κάνετε, θυμηθείτε να συμπληρώσετε τα κενά που αφήνουν αυτά τα δύο φύλλα με δύο φύλλα από την Αποθήκη.

Μόνο τα φύλλα του σχηματισμού 9 φύλλων είναι διαθέσιμα για παιχνίδι και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε χαρτιά το ένα πάνω στο άλλο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Οι κάρτες δεν μπορούν να αφαιρεθούν από την Αποθήκη εκτός εάν τοποθετηθούν στη διάταξη του τραπεζιού και δεν πρέπει να κοιτάξετε τις κάρτες στην Αποθήκη πριν τις μετακινήσετε στο παιχνίδι. Πρέπει να παραμείνουν κρυφές μέχρι να τις γυρίσουμε για να τοποθετηθούν στον σχηματισμό 9 φύλλων.

Η αξία των καρτών ταιριάζει με την ονομαστική τους αξία, δηλαδή τα δύο μπαστούνι είναι ίσα με δύο. Οι άσοι έχουν την τιμή ενός και οι βαλέδες, οι ντάμες και οι ρηγάδες είναι ίσοι με δέκα μόνο όταν αφαιρεθούν μαζί. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα Βαλέ (Jack) και ένα Ρήγα(King) στο ταμπλό σας, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε κανένα από τα δύο μέχρι να εμφανιστεί μια Ντάμα Μόλις υπάρχουν και τα τρία φύλλα στον πίνακα, μπορούν να αφαιρεθούν μαζί για να γίνουν μαγική δεκάδα. Είναι οι μόνες κάρτες στο παιχνίδι που μετακινούνται ως τρίο, αντί να ταιριάζουν ως ζευγάρι.

Τα δεκάρια μπορούμε να τα αφαιρέσουμε κατευθείαν από το ταμπλό ακόμη και μόνα τους!!!

ΠΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ: Για να κερδίσετε σε έναν γύρο των Μαγικών Δεκάδων, πρέπει να αφαιρέσετε απολύτως όλα τα φύλλα από το παιχνίδι – συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Αποθήκη. Μόλις ταιριάξετε όλα τα φύλλα στην Αποθήκη, τότε έχετε κερδίσει τον γύρο. Είναι δυνατό να παίξετε αυτό το παιχνίδι με περισσότερους από έναν παίκτες. Για να το κάνετε αυτό, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα σύστημα βαθμολόγησης βάζοντας κάθε παίκτη να κρατήσει τα ζευγάρια που ταιριάζουν και να κάνει κάθε σετ να αξίζει 1 πόντο. Ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους κερδίζει το παιχνίδι.

Συνήθως, αυτό είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν μόνα τους τα παιδιά, αλλά είναι εξαιρετικά εύκολο να μετατραπεί σε ένα παιχνίδι φιλικό προς την οικογένεια ή για πάρτι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παιχνίδι μπορούμε να το παίξουμε και με τράπουλα του UNO. Οι κάρτες που δεν έχουν αριθμούς (+2, +4, κάρτες αλλαγής και σειράς) λειτουργούν όπως οι φιγούρες της κανονικής τράπουλας.

Παιχνίδι δεύτερο:

Πιάσε μία ψαρούκλα!

Το  πιάσε μία ψαρούκλα είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μοιάζει αρκετά με τον μουτζούρη!

Η τράπουλα

Η τράπουλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μία στάνταρ τράπουλα με 52 φύλλα, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τις φιγούρες: ντάμες βαλέδες και ρηγάδες. Μερικά από τα φύλλα θα τα μοιράσουμε και τα υπόλοιπα θα μείνουν πάνω στο τραπέζι σχηματίζοντας μία στοίβα.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Στόχος του παιχνιδιού είναι να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερες φυλλωσιές από κάρτες μπορούμε. Οι φυλλωσιές σχηματίζονται με κάρτες που έχουν άθροισμα το 10 ή με ζευγάρια από δεκάρια.

Για να μπορεί να λειτουργήσει το παιχνίδι ο Άσσος έχει την αξία του αριθμού ένα, ενώ οι υπόλοιπες κάρτες τον αριθμό που έχουν πάνω.

Το μοίρασμα

Αφού συμφωνήσουμε ποιος θα μοιράσει, ο παίκτης που θα μοιράσει που λέγεται για της τράπουλας “μάνα”, ανακατεύει την τράπουλα και τη δίνει στον επόμενο για να την “κόψει”.

Έπειτα μοιράζει σε κάθε παίκτη από 5 φύλλα. Τα υπόλοιπα τα αφήνει σε στοίβα πάνω στο τραπέζι. 

Πρώτος παίζει ο παίκτης που κάθεται αριστερά  από τη “μάνα” που μοιράζει.

Μπορεί να ζητήσει από οποιονδήποτε παίκτη πάνω στο τραπέζι ένα φύλλο. Αν έχει δεκάρι μπορεί να ζητήσει από τον παίκτη αυτό να του δώσει ένα δεκάρι. Αν θέλει πάλι μπορεί να δηλώσει το εξής έχω ένα εξάρι 6 έχεις ένα τεσσάρι; Αν ο παίκτης στον οποίο έχει ζητήσει  κάρτα έχει την κάρτα που του έχει ζητήσει πρέπει να τη δώσει και έτσι ο παίκτης που παίζει σχηματίζει ένα ζευγάρι. Αν ο παίκτης από τον οποίο έχουμε ζητήσει την κάρτα δεν έχει να μας τη δώσει μας λέει τότε: πιάσε μία ψαρούκλα! Παίρνουμε από την τράπουλα που είναι πάνω στο τραπέζι ένα φύλλο. Αν μπορούμε να σχηματίσουμε ζευγάρι δεκάρια ή άθροισμα του 10 τότε τα δείχνουμε στους άλλους και τα βάζουμε μπροστά μας. 

Αν όμως δεν καταφέρουμε να πιάσουμε ψάρια δηλαδή να κάνουμε ζευγάρι χάνουμε τη σειρά μας και παίζει ο επόμενος.

Αν σε κάποιο παίκτη τελείωσαν τα φύλλα που έχει στα χέρια του παίρνει πέντε καινούργιες κάρτες από τη στοίβα.

Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πιαστούν όλα τα ψάρια. Δηλαδή να σχηματιστούν όλα τα δυνατά ζευγάρια. 

Νικητής είναι αυτός που στο τέλος έχει μπροστά του τις περισσότερες κάρτες.